Think outside the box

Kóbor vagyok, nem turista

A kóbor kutyák nem választották ezt a sorsot. Rajtunk, embereken múlik, akik évezredekkel ezelőtt megszelídítettük őket, hogy felelősséget vállalunk-e értük.

Kézdivásárhelyi kutyabarátok vagyunk, rövid távú célunk a befogott kóborok örökbefogadásának megszervezése, ugyanakkor támogatunk minden olyan törekvést, amely kutyamenhely kialakítását célozza a városban.

joi, 14 ianuarie 2010

Alapítótagokat keresünk

Voltam a polgármesternél kutya-ügyben, ezeket beszéltük:
A Polgármesteri Hivatalnak szándékában áll kutyamenhelyet létrehozni, már egy épület is ki van szemelve erre a célra, arról az épületről van szó amit Bokor tanácsos úr ajánlott volt fel, lennebb van fotó is róla. Javasoltam a polgármesternek, hogy adja át a feladatot a civileknek, támogasson ugyanazzal a pénzzel inkább egy non-profit szervezetet, mert így nem lenne annyi baja vele a Polgármesteri Hivatalnak, valamint a civileket a közvélemény is jobban támogatja, könnyebb lenne pályázati pénzt, magánjellegű támogatásokat, szimpatizánsokat is vonzani. Nem titkolt szándékom volt, hogy így a kutyák is jobb elbánásban részesülnének. Elvben egyetértett, és hajlott az ajánlatomra, de amikor a részletekbe belementünk, akkor nem voltunk egy véleményen. Nem engedélyezné, hogy a törvény szerint járjunk el, vagyis, hogy ivartalanítás után szabadon engedjük a kutyákat.
Továbbléptünk és beláttuk, hogy ennek nincs értelme, mert minden évben több és több kutyát hoznak a területünkre, hiába fogjuk be és tartjuk fogságban a jelenlegi 300 kutyát, mert jövőre megint lesz 300, és az ördögi körből nem szabadulhatunk.
Továbbvittük a témát és beszéltünk egy olyan lépésről, amit csak országos szintű összefogással lehetne megvalósítani. Attól, hogy mindenki ne hordja tovább a területéről a kutyát a más területére, csakis úgy lehetne megszabadulni, ha egyszerre lépne fel minden önkormányzat, és egyszerre számolnák fel a problémát.
Minden városban van 5-10 olyan ember, aki nemcsak otthon szomorkodik a kutyák helyzete miatt, hanem hajlandó tenni is valamit. Ezek a civilek kellene előrelépjenek a helyi vezetőség felhívására, érdekvédelmi egyesületet és kutyamenhelyet hozzanak létre, az önkormányzatok pedig kötelesek lennének támogatni a kutyamenhelyeket. Ha egységesen fellépnénk és a törvény értelmében ivartalanítanánk az ebeket, akkor 5-8 év alatt természetes úton és humánusan felszámolódna a kóborkutya-állomány. Míg ha kerülgetjük ezt a problémát, 5-8 év alatt megtízszereződhet a kutyaállomány, és hatalmas kutyacídium fog a lelkükön száradni, mert más kiút nem lesz.
(Nos, nem ismerem a gyarapodási rátát igazából, jó lenne egy statisztika erről, ha egyáltalán létezik. Valamint egy olyan statisztikát is szeretnék látni, hogy a kutyaharapások közül hány származik kóbor kutyától, ha tudtok ilyenről, kérlek tudassátok velem is. Mert a másképp gondolkodók leggyakrabban azzal vágnak vissza, hogy még az ivartalanított, vagyis szelídebb kutyák is harapnak. Tapasztalatból tudom: 25 év alatt egy kóborkutya-harapást elszenvedett emberrel találkoztam, de 15-20 olyan emberrel, akik házőrző kutyától, valamint harci kutyától szenvedtek el harapást.)
Visszatérve, igen, tudom, ez országos kampányt, parlamenterek bevonását, kormányrendeletet, óriási szervezkedést jelent. Szerintetek lehetséges-e egy ilyen megmozdulás? Fel van erre készülve az ország morálisan, és lenne elég ember, aki felvállalja az ügyet?
Mi van a nemzetközi szervezetekkel, lehetne-e rájuk számítani? Ha már nagyban gondolkozunk, akkor gondolkozzunk a legnagyobban.
(Néha még az is megfordul a fejemben, hogy egy ilyen kampány fordítva sül el, nem leszünk képesek tisztességesen végigcsinálni, de a figyelem a kutyákra terelődik és szerencsétleneknek csak rosszabbra fordul a sorsuk.)
Levelet akartam írni a többi romániai állatvédőknek, ezekről a gondolataimról, de átfésültem a netet s be kellett lássam, hogy a legtöbb helyen már működnek ezek a dolgok, nincs mit teketóriázni, meg kell itt is csinálni.
Csak egyedül nem tudom megcsinálni. Bátran kijelentem, hogy meg lehet csinálni, csak belevaló, talpraesett, kitartó emberekre van szükség. Olyan társat, vagy társakat keresek akik nem ijednek meg ha románul, angolul kell levelezni, akik jó tárgyalópartnerek, akik konyítanak a törvényekhez és a pályázatíráshoz, akiknek jó kapcsolataik, hasznos ötleteik vannak, akik nem félnek a munkától, akik felelősséget vállalnak a világért amiben élünk, akik szívügyüknek érzik a kóborkutyák sorsát.
Kriszta

11 comentarii:

  1. Kedves Krisza!

    Nem látom be, hogy miért kellene az a társ lehetőleg férfi legyen. A lényeg nem az illető neme, hanem az, hogy képes vagy sem szembenézni a kihívással, elvégezni a munkát. Kár lenne nem bízni abban, hogy egy nő kemény tárgyalópartner lehet és nem ijed meg az angol ill. román levél megfogalmazásától.

    Kertész Melinda

    RăspundețiȘtergere
  2. Igen, így van. Bocsánat. Én inkább attól félek, hogyha vészhelyzet adódik akkor egy nő csak zokog, de egy férfi muszáj állja a megpróbáltatásokat.
    Kriszta

    RăspundețiȘtergere
  3. A fenti kommentek jelzik, hogy a felhivásomban szerepelt egy olyan kérés, hogy inkább férfi társat keresek a menhelyalapitáshoz. De utólag töröltem azt a részt.

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.peta2.com/takecharge/swf/fur_farm.swf
    Aki még mindig nem érti, hogy mennyire súlyos a helyzet!!!!!!!!!!!!nézze meg ezt és ha nem esik meg a szíve, a pokol legforróbb tüzében égjen...

    RăspundețiȘtergere
  5. Kriszta, nagyon jo kezdemenyezes, akarcsak a szentgyorgyi kutyamenhely, sok sikert kivanok hozza, en is szivesen fogadnek orokbe egy kutyat, amint olyan korulmenyek kozott elek majd.

    Egyelore csak egy eszrevetel: a legtobb tudos szerint kb. 15-20 ezer eve szeliditettuk meg a kutyakat, a legmereszebbek ezt max. 100 ezer evre teszik. Vagyis nem evmilliok :)

    udv,
    Laci

    RăspundețiȘtergere
  6. Azzal teljesen egyetertek, hogy egy no erzekenyebb mint egy ferfi, viszont eddig, ahany allatvedo szervezettel volt dolgom, mindegyiket nok vezettek es az onkentesek nagy resze is mind no volt. Eros nok. Ferfi altalaban a menhelyek adminisztratora.. na szoval mindenkepp.
    Amikor menhely megalapitasara gondolsz, vedd figyelembe - feltetelezve hogy kerul partner es szerintem kerul, ha tenyleg akarod -, hogy ez oriasi felelosseg... egy olyan dontes ami talan egesz eletre szol. Fel vagy keszulve erre? Indulastol mindvegig ki kell tartsal az ugy mellett, nem vonhatod ki magad a problemak alol tobbe, szoval oriasi oriasi felelosseg. Nem azert irom ezeket hogy vissza riasszalak csak ez az igazsag. En is voltam azon a ponton, hogy elmentem a polgarmesterhez targyalni, embereket kezdtem toborozni.. de mivel az elet komplikalt es ebbol nem lehet megelni, es mert megijedtem a felelossegtol ami ezzel jar es attol, hogy egy helyhez lennek kotve ha tenyleg belekezdek... meghatraltam. Most Angliaban vagyok. Itt az allatvedelem maskepp mukodik. Viszont folyton gondolkozom rajta, hogyan tudnek innen segiteni az otthoni kobor allatoknak...

    RăspundețiȘtergere
  7. Amit nem ertek a leirtak alapjan, az az, hogy mit kene akkor megvalositani ? Ahogy ertem, adott egy polgarmester, aki nem akarja betartani a torvenyt, mindazaltal, hogy a munkat nem is o kene vegezze, csak elosegitse. Tehat akadalyoz. Tovabba adott a helyzet, hogy hiaba a kutya-otthon, ha ezzel nem oldod meg a gondot, sot, rossz esetben a torekvesed ellenkezojet is elerheted: 300 kutya az "otthon"-ban, es 300 az utcan: megduplazva a populacio. Mindez szepen korvonalazodik az irasban, amivel kapcsolatban en is igy erzek. Csak azt nem ertem, hogy miert az a kovetkeztetes ezek utan, hogy minden negativ tenyezo elleneben neki kell fogni egy ilyen szelmalomharcnak. En inkabb arra kovetkeztetnek, hogy elobb a tenyezokon kene valtoztatni.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ez nem szelmalomharc. Ha 300 kutya az otthonba kerul az utcarol, akkor 300 kutyaval kevesebb van az utcan es ez a 300 kutya nem fog tobbe nemzeni mas 300 kicsi kutyat. Nem szelmalomharc, hanem inkabb olyasmi mint egy haboru, mert mindenkivel megkell harcolni, hogy letre lehessen hozni es aztan nap mind nap kell harcolni azert hogy fenn lehessen tartani... mert az talan minden opcio kozul a legrosszabb, hogy ketrecekbe zarod a kutyakat majd ehezteted mert nincs mit enni adni.

    RăspundețiȘtergere
  9. Igen, Imola tudom, hogy ez mivel jár. Érdekelne, hogy beszéljünk részletesebben erről, mik a gondolataid, mit láttál Angliában, mit tudnál segiteni? Irj, ha van időd a személyes cimemre.
    krisztacska_1977@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  10. Nem tudom, hogy mik a fejlemények, mindenesetre én is kitartásra buzdítanálak. Jómagam is Kézdin éltem 18 évet, tudom, hogy gond van a mentalitással is(persze nem csak ott)...
    Néhány kolozsvári kutyáról, az itteni helyzetről olvashatsz itt, ha van kedved: http://szomorukutyak.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  11. Az ötlet szép és jó, de azt elérni, hogy minden városban legyen ilyen nemzeti szinten kell egy alapítvány. Lásd példaul a Houston SPCA-t.
    És ha már kormányon van az RMDSZ, kellene kérni a közbenjárásukat a törvény változtatására.
    Az Egyesült Államokban például a kóbor kutyákat begyüjtik és megvizsgálják őket, amelyik agresszív emberségesen elaltatják. A többieket családokhoz helyezik, ahol megszokják az embereket s majd utána örökbe adjak őket.
    S nem csak a kóbor kutyákra kellene figyelni, hanem az embertelen körülmények között tartott bármilyen állatokra is...
    No, de egy 10 évig tartó utazás is egy lépéssel indul...Sok sikert!

    RăspundețiȘtergere